Voorrangsregels voor boten

De motorboten die we bij Bootverhuur Kalf in Heerenveen verhuren zijn vrij eenvoudig te besturen. Alle boten uit onze vloot motorjachten zijn korter dan 15 meter, dus je bent ook nog eens geen vaarbewijs nog om ze te mogen besturen.
Het varen op zich en het besturen van de boten zal dus geen problemen opleveren. Mocht je toch enigszins onzeker zijn, dan kunnen we je zelfs nog een vaarinstructie geven voordat je met het motorjacht vertrekt voor de welverdiende vaarvakantie op de Friese meren.

Wat echter zeker wel van belang is, is dat je kennis hebt van de verkeersregels op het water. Op deze pagina geven we je een beknopt overzicht van de voorrangsregels voor boten en schepen.

De voorrangsregels

Als je recreatief gaat varen met een boot, dan zal dat ongetwijfeld een motorboot of zeilboot zijn die korter is dan 20 meter. Vanuit de voorrangsregels op het water worden dit kleine schepen genoemd. Jij dient dan ook altijd voorrang te verlenen aan de grote schepen die dus langer zijn dan 20 meter. Bijvoorbeeld passagiersschepen, veerponten en vrachtschepen. Vissersboten, sleepboten e.d die actief aan het werk zijn vallen ook onder grote schepen en krijgen dus ook voorrang van jouw kleine schip. Dat geldt ook als deze schepen ‘in bedrijf’  korter dan 20 meter zijn.

Rechts heeft voorrang

Op het water gaat stuurboord voor bakboord. Rechts heeft voorrang, net zoals dat vaak voorkomt op de weg.
Als je in een vaargeul, met betonningen aangegeven, rechts (dus aan stuurboordzijde) van het hoofdvaarwater vaart, heb je voorrang op boten en schepen die het hoofdvaarwater op willen varen. Dit geldt echter niet als de andere schepen die zelf ook uit een vaarwater met betonningen komen varen. In zo’n situatie geldt de regel dat grote schepen voor kleine schepen gaan.
Jij moet dan dus met het motorjacht dat je bij ons in Friesland hebt gehuurd, op het hoofdvaarwater toch voorrang verlenen aan de grote schepen die van een nevenvaarwater met betonningen komen.

Geef met de motorboot voorrang aan een zeilboot

Een kleine motorjacht (tot 20 meter) zoals wij die bij Bootverhuur Kalf in Friesland verhuren, moet voorrang verlenen aan een klein zeiljacht of een zeilboot (tot 20 meter) als zij beiden niet aan stuurboordwal varen en hun koersen kruisen.
Een groot motorjacht van tenminste 20 meter lengte of een groot zeilschip verleent in deze situatie dan weer voorrang aan het schip dat van stuurboord nadert. Als een zeilschip wordt voortgedreven door een motor, wordt deze binnen de voorrangsregels op het water als een motorboot beschouwd.

Kleine motorboten onderling

Als jij met onze kleine motorboot op ruim water een ander klein motorjacht in de koers moet kruisen en jullie varen geen van beiden aan stuurboordwal, dan krijgt de boot die van stuurboord komt voorrang. Rechts heeft dan voorrang dus!

Kleine zeilboten onderling

Ook al verhuren wij vanuit onze jachthaven in Heerenveen geen zeilboten of zeiljachten… toch vullen we de regels voor je aan om een veilig en compleet beeld te krijgen van de voorrangregels op het water. Een kleine zeilboot die met het zeil over bakboord vaart heeft voorrang op een klein zeilschip dat met het zeil over stuurboord vaart. Varen beide zeilboten met het zeil over dezelfde boeg, dan heeft de boot dat het hoogst aan de wind vaart, voorrang.

Hoofdvaarwater opvaren of oversteken

Als je straks met onze huurboot vanuit haven o.i.d. het hoofdvaarwater op wilt varen of wilt oversteken, dag is het verboden om de andere vaartuigen te hinderen. Controleer voordat je vertrekt wel eerst de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland. Er zit namelijk verschil in de openingstijden in het voor- en naseizoen. Ook verschillen de bedieningstijden van de gemeentelijke bruggen van de provinciale bruggen.