10 Tips voor varen met de kinderen

Uiteraard wordt iedere vakantie altijd goed voorbereid. De route naar de bestemming, activiteiten en steden in de omgeving, cultuur etc… Maar als u in de vakantie met uw gezin een boot gaat huren en dus gaat varen met de kinderen, dan ziet een goede voorbereiding er wel even anders uit.
Wij helpen u hierbij een handje met onze 10 handige, en zeker ook nuttige tips!

Tip 1: Ruimte en veiligheid aan boord

Boek een motorboot (of zeilboot) die voldoet qua veiligheid en ruimte geschikt is voor de kinderen. Denk hierbij aan een boot met voldoende bewegingsruimte zoals een ruime salon met een handige tafel en een bank waarop de kids zich kunnen vermaken met spelletjes, tablets, boeken en tekengerei, ook wanneer u zelf buiten verblijft. Kijk ook naar de veiligheid. Kies niet voor een boot met een zij ingang naar de salon die alleen via een gangboord bereikbaar is. Kies ook voor een boot met een kuip of achterdek met reling. Vanaf het achterdek of kuip hebt u tijdens het varen continu zicht op de kinderen.

Tip 2: Kindvriendelijke jachthavens

Bereid u goed voor op het varen met de kinderen aan boord. Een belangrijk onderdeel is dat u uw motorboot of zeilboot tijdens de vaarvakantie aanlegt in kindvriendelijke jachthavens.  Wellicht komt u de avond prima door op het achterdek met een boekje of mobiele telefoon in de hand. Maar voor de kinderen ligt dat toch iets anders. Er zijn diverse jachthavens in Friesland, de Kop van Overijssel en andere provincies met prima voorzieningen voor kinderen van alle leeftijden. Kijk hiervoor in het overzicht van de website Kinderen aan boord. Verdiep u tijdig in het zoeken van jachthavens die geschikt zijn voor de kinderen. Met deze kennis kunt u eenvoudig uw vaarroute uitstippelen.

Tip 3: Huur een volgbootje voor de kinderen

Als u uw motorboot niet te vaak of te lang wilt aanleggen, dan moet er toch een andere afleiding voor de kinderen komen. Een volgbootje of rubberboot is hiervoor een geschikte oplossing. De kids kunnen in de rubberboot zitten terwijl deze door de boot wordt getrokken. Of de kinderen gaan zelf varen door de buitenboordmotor te gebruiken. Zijn de kids daar te jong voor, dan vaart u toch gezellig met hen mee?  Gaat u bij ons een motorboot huren, boek het volgbootje dan tijdig, want wij hebben er 1 beschikbaar. Vergeet ook de zwemvesten voor de kinderen niet als u de boot gaat boeken.

Tip 4: Zwemvesten

Een vaarvakantie in Friesland of andere mooie regio’s in Nederland moet onbezorgd zijn. Het moet dus niet zo zijn dat u continu gespannen om u heen moet kijken waar de kinderen zijn. U gaat tenslotte een boot huren om te ontspannen! Ook al kunnen de kinderen al een beetje zwemmen of hebben ze zelfs net het zwemdiploma A gehaald…. boek toch een zwemvest voor de kinderen. Zeker voor als het weer omslaat en de omstandigheden even minder zijn dan verwacht. Vooral op de bredere wateren met beroepsvaart kunnen de omstandigheden zomaar omslaan.

Tip 5:  Speelgoed en afleiding

Voor uw gevoel is een vakantie op een boot van begin tot eind genieten! Maar dat geldt niet vanzelfsprekend ook voor de kinderen. Vooral de momenten als je via de vaarroutes in Friesland van A naar B wilt varen kunnen nogal lang duren voor de jonge vakantiegangers. Zorg daarom voor voldoende speelgoed, teken- en kleur spullen, spellen, kaarten, tablet, etc.. Vraag thuis bij het inpakken van deze spullen aan de kinderen welk speelgoed, spellen en knuffels zij mee willen hebben. Zorg voor de momenten waarop je iets langer vaart ook voor een lekker snoepje, koekje, chips, drinken e.d. Zo komen zij ook deze momenten prima door. En het is tenslotte maar 1x vakantie. Niet te moeilijk doen dus!

Tip 6: Regelmatig aanleggen

Kinderen zijn, zeker tijdens de vakantie, ruimte nodig. En dat is nu net dat ene wat een motorjacht of zeiljacht u niet kan bieden. In ieder geval niet de ruimte die de kids nodig hebben. Leg het schip daarom regelmatig aan in een leuke plaats of op een mooie veilige plek die meer te bieden heeft dan alleen een aanlegsteiger. Zorg dat u sportief speelgoed meeneemt, zoals een voetbal, badmintonrackets, jeu de boule ballen, etc. Doe lekker mee met de kids… dat vinden ze zeker leuk.

Foto: skipahoy.nl

Tip 7: Geschikte aanlegplaatsen voor kinderen

Kijk tijdens het varen op de waterkaart of er geschikte aanlegplaatsen staan aangegeven. Als dat niet helemaal duidelijk is, kijk dan onderweg uit naar mooie plekken voor de kids waar u de boot kunt aanleggen bij een grasveld of recreatieterrein. Of zoals in Friesland op 1 van de Marrekritte aanlegplaatsen in de natuur. Maar echt succes verzekerd tijdens een vaarvakantie op de Friese Meren zijn de kleine eilandjes in de meren waar het toegestaan is om het jacht aan te leggen. Bijvoorbeeld de Langehoekse Poelen, De Leijepolle en de Nije Krûspolle, allen in de Fluessen.(1 van de Friese meren)

Tip 8: Attracties en activiteiten

Een echt hoogtepunt voor de kinderen tijdens de vakantie met een boot is het bezoeken van een attractiepark, activiteitenpark of ander op kinderen gericht uitstapje, zoals Het Kameleondorp in Terherne, Aquazoo, Sybrandy’s Speelpark, etc. Pas voordat uw vaarvakantie begint alvast een kindvriendelijk uitstapje in. U kunt uw vaarroute er dan op aanpassen en u weet van te voren dat die ene dag grotendeels in het teken van de kinderen staat.

Tip 9: Samen varen en aanleggen

Betrek de kinderen bij het varen en aanleggen. Misschien niet helemaal volgens de regels maar de kinderen vinden het prachtig om even het roer te bedienen. Uiteraard samen met een van de ouders en op een moment waarop dit verantwoord is. Ook het aanleggen van het motorjacht leent zich er uitstekend voor om de kinderen bij te betrekken. Hierdoor krijgen zij ook meer plezier aan een vakantie op de boot.

Tip 10: Tablet of telefoon

Vakantie op een boot is genieten van de rust en alles wat de prachtige natuur op en rond het water te bieden heeft. Maar mocht het voor de kids toch allemaal toch iets te lang duren met de beperkte bewegingsruimte, laat ze zich dan gewoon lekker vermaken met de mobiele apparaten. Dat biedt tenslotte rust voor iedereen als dat even nodig is. Ook erg handig als u de concentratie nodig bent voor de brug, sluis of bij het binnenvaren van de jachthaven. Kijk voordat je vertrekt wel eerst naar de openingstijden van de bruggen en sluizen in Friesland.

Wij wensen u een hele prettige vaarvakantie!