Bedieningstijden van bruggen en sluizen in Friesland

Handig om te weten als je binnenkort gaat varen in Friesland!

Als je straks 1 van onze motorboten gaat huren is het handig dat je de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland kent. De bedieningstijden van de Friese bruggen verschillen per seizoen. Hou hier dus wel rekening mee. Want als je gaat varen dan maak je toch meestal een planning op basis van de vaarroutes in Friesland van de begin- en eindbestemming van die dag. Je wilt dan uiteraard niet dat je door een gesloten brug op een willekeurige aanlegplaats moet overnachten terwijl je misschien wel had gerekend op een jachthaven in 1 van de bruisende Friese Elfsteden.

Openingstijden bruggen in Friesland van 1 november t/m 1 april

In het late najaar en in de winter zijn de bruggen en de sluizen in Friesland van 1 november t/m 1 april tussen 9:00 uur en 17:00 uur op afroep open.
Voor de bediening van de provinciale bruggen en sluizen kun je van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.00 uur telefonisch contact opnemen met het nummer 058-29 25 888.

Op zich gelden deze regels en tijden ook voor de gemeentelijke bruggen in Friesland. Maar deze kunnen hier ook van afwijken. Als je dus in het late najaar of de winter gaat varen en afhankelijk bent van de gemeentelijke bruggen, informeer dan vooraf naar de bedieningstijden.

Bedieningstijden provinciale en gemeentelijke bruggen

zomer- en hoogseizoen

In de zomerperiode tussen 1 april en 1 november zijn de provinciale bruggen 7 dagen per week geopend van ’s ochtends 9:00 uur tot ’s avonds 19:00 uur.  In juni, juli en augustus blijven deze bruggen zelfs geopend tot 20.00 uur.

Over het algemeen zijn de gemeentelijke bruggen in de zomer en in het hoogseizoen op dezelfde tijden geopend als de provinciale bruggen. Om op zeker te spelen kun je er altijd rekening mee houden dat deze uiterlijk een uur eerder kunnen sluiten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. En vooral als je gaat varen met de kinderen dan is 19.00 uur is ook wel de uiterste tijd om aan te leggen of een jachthaven binnen te varen. Maar de meeste van onze Doerak motorjachten hebben een lage doorvaarthoogte, waardoor je hiermee niet snel in de problemen zult komen.

Bediening van de bruggen op afstand

Steeds meer provinciale bruggen en sluizen in de provincie Friesland en de Kop van Overijssel worden op afstand centraal bediend. De brugwachters van de moderne tijd hebben zicht op de brug en de boten via camera’s die zij in de controlekamer op verschillende beeldschermen kunnen aflezen. Als je moet wachten voor een brug, zorg dan wel dat je op een normale plek blijft liggen of varen zodat jouw motorboot of zeilboot wel in het zicht van de camera’s is.

Regels voor vaartuigen bij bruggen en sluizen

Uiteraard dien je je overal in Nederland aan de vaarregels op het water te houden, dus ook in Friesland.  Je kent ongetwijfeld de voorrangsregels voor boten wel of je zorgt ervoor dat je deze kent voordat je een boot gaat huren in Friesland. Voor het wachten en doorvaren bij de bruggen en sluizen gelden nog enkele extra vaaregels:

Als je in Friesland een brug of sluis nadert dan moet je altijd aansluiten achter de andere wachtende boten en schepen.

Zorg voor een vlotte doorvaart als de brug weer open is.

Bij druk verkeer op het water bij bruggen en sluizen moet een zeilboot of zeiljacht het zeil en de mast strijken.

Er wordt van je verwacht dat je altijd de aanwijzingen van de brugwachter of ander verantwoordelijk personeel opvolgt.

Als er drukke verkeerssituaties op de rijweg zijn dan dienen de boten zich eerst te verzamelen voordat de brug of sluis opengaat. De brugwachter zal hier aanwijzingen voor geven. Dit bevordert de doorstroming van het wegverkeer in Friesland. Mocht u onderweg te maken krijgen met stremmingen en oponthoud, kijk dan op uw mobieltje naar de website vaarweginformatie.nl. Hier vindt u alle informatie over wat er op dat moment gaande is op het water in Friesland.