Varen voor beginners

Varen voor beginners

Wil je tijdens je vakantie genieten van rust en vrijheid? Dan is een vaarvakantie in Friesland echt iets voor jou! Maar zijn jullie beginners in de watersport en heb je dus geen ervaring met het besturen van een motorboot? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Varen moet je leren. Het vergt vaardigheden en ervaring. De boot aanleggen is één van de dingen die je moet kunnen. Ook moet je weten om te gaan met wind, golven en stromingen. Het is belangrijk dat jij het schip in de hand weet te houden in havens, sluizen en bij bruggen. Ook moet je weten wat de borden en boeien op en langs het water betekenen. En wat moet je doen bij schepen die je tegenkomt? In het hoogseizoen kan het namelijk erg druk zijn op het water. Hier vind je tips en duidelijke uitleg over alles wat er bij komt kijken als je een boot gaat huren. Leuk om dit voor je vaarvakantie alvast door te nemen en op het water heb je er ook nog eens plezier van.

Je hebt meer vaarplezier met kennis en ervaring

Een motorjacht gedraagt zich anders dan een auto. Het aanleggen of afmeren van een motorjacht vraagt daarom ook voor gewenning. Elke type motorboot heeft zijn eigen vaargedrag. De grootte, rompvorm, schroefwerking (wieleffect) spelen hierbij een belangrijke rol. Een boot met bijvoorbeeld een boegschroef is makkelijker te manoeuvreren dan een boot die dit niet heeft. Ook moet je weten om te gaan met wind, golven en stroming. Je moet het motorjacht uiteraard overal in de hand weten te houden. Kennis van de vaarregels is dan ook noodzakelijk. Ga niet zonder enige ervaring zomaar het water op. Alle boten van Bootverhuur kalf in Heerenveen zijn zonder vaarbewijs en vaarervaring te bevaren. Wel krijg je vooraf een uitgebreide instructie over de boot en kan er een proefvaart gemaakt worden.

Wees alert!

Door het verblijf in de mooie natuur en de relatieve rust die je ervaart als je gaat varen op de Friese meren zijn mensen vaak minder alert als ze op en aan het water zijn dan wanneer ze als automobilist of fietser e.d. aan het verkeer deelnemen. Het vereist nu eenmaal meer discipline.

10 tips voor veilig varen

Zorg ervoor dat de motorboot (technisch) in orde is voordat je het water op gaat. Check of de tanks en accu’s vol zijn en controleer het koelwater en het motoroliepijl. Als je bij ons een motorboot gaat huren dan hebben wij dat uiteraard al voor je gedaan.

Zorg dat je goed voorbereid het water op gaat. Check bijvoorbeeld de weersverwachting. Weet waar je gaat varen, neem vaarroutes en waterkaarten mee. Check eventuele stremmingen. Op de motorjachten van Bootverhuur Kalf zijn waterkaarten van de Friese meren en de Kop van Overijssel aanwezig.

Verdiep je in de vaarregels en handel daarnaar. Let goed op en houd uitkijk. Zorg dat je zelf ook gezien wordt. Als je gaat varen met de kinderen, laat die aan boord dan een reddingsvest dragen.

Vaar zoveel mogelijk aan de rechterkant (stuurboordkant) van het vaarwater. Ga niet plotseling veranderen van koers. Laat andere schippers duidelijk zien wat je van plan bent.

Blijf uit de dode hoek van vrachtschepen. Voor de boeg hebben ze een dode hoek, soms wel van 350 meter. Kies je koers en snelheid zo dat je uit die dode hoek blijft. Als je de schipper in zijn stuurhut kunt zien, kan hij jou ook zien.

Je geeft beroepsvaartuigen de ruimte. Ze zijn groot en zwaar. Snel stoppen kunnen ze niet en ze hebben veel manoeuvreerruimte nodig. Houd rekening met de golfslag en de zuiging die veroorzaakt worden door vrachtschepen.

Ga bij bruggen en sluizen niet voordringen. Sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen met het motorjacht, maar gebruik de wachtsteiger. De geopende brug passeer je vlot en veilig. Zorg ervoor dat je in een sluis aan beide kanten kunt afmeren, dus hang aan weerszijden stootwillen op.

Geef tijdig een lange stoot met de scheepstoeter om anderen op gevaar te wijzen.

Maak gebruik van de marifoon (zend- en ontvangstinstallatie). Dit is de beste manier om contact te maken met andere schippers en verkeersbegeleiders. Voor marifoongebruik moet je wel examen doen. De motorjachten van Bootverhuur Kalf hebben geen marifoon aan boord. Voor onze boten is dat niet verplicht en ook niet nodig.

Varen doe je alcoholvrij. Net als in het wegverkeer ligt de wettelijke grens voor de scheepvaart op 0,5 promille.

Klein vaarbewijs

Wanneer je het examen Klein Vaarbewijs op zak hebt, heb je basiskennis van de regels en veiligheidsmaatregelen als je het water op gaat. Voor al onze motorjachten is een vaarbewijs niet verplicht. Het Klein Vaarbewijs is wel verplicht voor:

  • Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter
  • Motorboten die korter zijn dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 km/u door het water; dit geldt ook voor jetski’s, waterscooters en gemotoriseerde roei-, vis- en rubberboten die deze snelheidsgrens overschrijden.
  • Bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

Voor de meeste motorjachten en andere pleziervaartuigen heb je dus geen vaarbewijs nodig. Maar enige ervaring is vaak wel gewenst. Wanneer je een Klein Vaarbewijs hebt, zorgt dit wel voor je eigen veiligheid als schipper en het geeft je meer vertrouwen en vaarplezier.

Vaarcursus voor beginners

Een vaarcursus voor beginners is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden wanneer je helemaal geen ervaring met het besturen van een motorjacht hebt. Tijdens een vaarcursus leer je veel over hoe je moet varen. En je zult zien dat dit je eigen vaarplezier vergroot. Bij de meeste bootverhuur bedrijven kun je een vaarcursus volgen. Deze vaarcursus duurt ongeveer 2 à 3 uren.

Leeftijdsgrenzen

Voor het besturen van een motorboot gelden leeftijdsgrenzen, zeker voor beginners.

Snelle motorboot (registratieplicht, RDW) – 18 jaar – Vaarbewijsplicht

Motorboot en zeilboot langer dan 7 m. maximum snelheid 20 km/u – 16 jaar – Geen Vaarbewijsplicht

Open motorboot, korter dan 7 m. maximum snelheid 13 km/u – 12 jaar – Geen vaarbewijsplicht

Zeil- en roeiboten, korter dan 7 m. – Geen minimum leeftijd – Geen vaarbewijsplicht

Voorrangsregels

Net als in het wegverkeer, moet je op het water verplicht voorrang verlenen. De wet spreekt niet van ‘voorrang hebben’.

  • Kleine schepen (korter dan 20 m.) moeten voorrang verlenen aan grote schepen, passagiersschepen, veerponten en sleepboten. Regel: klein wijkt voor groot.
  • Schepen die een met boeien afgebakende geul of een hoofdgeul binnenvaren, moeten voorrang verlenen aan schepen die in dat hoofdwater stuurboord (=rechts) varen.
  • Snel varende schepen moeten volgens het BPR voorrang verlenen aan alle andere schepen, ook aan kleine schepen. (beginners niet snel varen!!)

Wil je meer weten over de voorrangsregels? Lees dan de ‘Voorrangsregels voor boten’.

Voorkom schade en zorg voor veiligheid

Als schipper van een motorjacht doe je er alles aan om schade te voorkomen en de veiligheid van de bemanning niet in gevaar te brengen. Zelfs als je daarvoor van de geldende regels moet afwijken. Dit begrip noemen ze ‘goed zeemanschap’.

Houd rekening met anderen

Als watersporter ben je voor je plezier op het water. Houd rekening met anderen. Draai geen harde muziek, zorg dat anderen geen last hebben van je boeg- en hekgolf, ga netjes met de natuur om en gooi vooral geen afval overboord.